همایش ابوبشر سیبويه در پاريس برگزار میشود
محمد دبیر مقدم، معاون علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در همایشی با نام «نقش سیبویه و شیوه زبانشناختی وی در نزدیکی فرهنگها» که آذر امسال توسط یونسکو در پاریس برگزار میشود، با موضوع «آرای زبانشناختی سیبویه» سخنرانی میکند.
به گزارش تارنمای «زبان فارسی» به نقل از خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در یونسکو، با همکاری هیات نمایندگی عمان در این سازمان، همایشی به مناسبت سال بینالمللی نزدیکی فرهنگها و نکوداشت یکهزار و دویست و پنجاهمین سالگرد تولد ابوبشر سیبویه با نام «نقش سیبویه و شیوه زبانشناختی وی در نزدیکی فرهنگها» برگزار میکند.
این همایش در تاریخ نهم دسامبر ۲۰۱۰ (هجدهم آذر ۱۳۸۹) در مقر دبیرخانه یونسکو در پاریس برگزار میشود. در این همایش، صاحبنظران و شخصیتهایی از کشورهای عربی، جمهوری اسلامی ایران و نقاط مختلف جهان شرکت خواهند داشت و در این هم اندیشی یک روزه موضوعاتی چون «نقش سیبویه در ایران اسلامی و گفتوگوی بین فرهنگها»، «نقش سیبویه در گفتوگوی بین ایرانیان و اعراب»، «نقش سیبویه در زمینه زبانشناسی» و «نقش سیبویه در تعامل زبان فارسی و عربی» مورد بحث قرار خواهد گرفت.
محمدرضا مجیدی، سفیر و نماینده دایم جمهوری اسلامی ایران در یونسکو، طی نشستهایی با فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در مورد محتوای علمی این همایش تبادل نظر کرده است.
در این همایش محمد دبیرمقدم، معاون علمی و پژوهشی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، سخنرانی خود را با عنوان «آرای زبانشناختی سیبویه در مقایسه با نظریههای زبانشناسی نوین» ارایه خواهد کرد.
ابوبشر عمرو بن عثمان سیبویه، به سال ۱۴۰ هجری قمری در شهر بیضا، از توابع فارس زاده شد. وی از علمای بزرگ نحو و علوم عرب و از فلاسفه بنام است. مهمترین کتاب او، الکتاب، اولین کتاب حاوی صرف و نحو و از منابع و مآخذ قابل اطمینان است. اهمیت تاریخی سیبویه از آن جهت است که وی نخستین فردی بود که برای زبان عربی صرف و نحو نوشت و صداها را در این زبان مشخص ساخت. بنابراین، علامات ضمه، فتحه، کسره و تنوینها اختراع و کار سیبویه ایرانی است. سیبویه در چهلسالگی در شهر شیراز درگذشت.
-
0
Overall Score
رتبهبندی خوانندگان:0 Votes
دربارهٔ زبان فارسی
احتمالا به اینها نیز علاقهمندید:
ریشهشناسی واژگان فارسی, مقالههای دریافتی
دانشمندان ایرانی برای همه بابا بودند ولی برای خودمان زن بابا!
نمیشد این ابوبشر نخست برای خودمان یک دستورزبان درست فارسی بنویسد تا ما را از زیر بار ننگ زبان عربی برهاند پیش از آنکه به نوشتن صرف و نحو عربی بپردازد؟
اگر ایشان یک ایرانی بشمار میاید، پس فردوسی بزرگ چیست؟
حیف است که سخن از سیبویه به میان آید و از خلیل فراهیدی که استاد سیبویه بود نامی ذکر نشود. خلیل فراهیدی هم در ابداع حرکات ضمه و فتجه نقش داشته ضمن آن که ایشان را پدید آورنده علم عروض می دانند.
برای ایران و زبان پارسی چکار کرد؟
دوستان عزیز سیبویه اولین زبانشناس ایرانی است. تمامی دانشمندان علماللغه آن زمان کتاب او را (الکتاب) از بر بودند، حتی مخالفانش.
در زمانهٔ حکومت سختگیرانه اعراب بر ایران چه انتظاری از او دارید؟ در زمانهٔ سوزاندن کتابهای فارسی؟ بیش از اینکه در حد زمانهٔ خود درخشید و امروز در یونسکو به نام “ایرانی” برای او همایش برگزار میشود؟
بله، یک ایرانی که به دشمنان ایران خدمت کرد!
فردوسی هم (همزمان با) او یک ایرانی بود.
با این حساب باید ابن سینا و ابوریحان بیرونی و دیگر دانشمندان را هم ریخت دور چون کتاباشان به عربی است؟
این چه استدلالی است شما میکنید؟